10
ápr
Maratoni süllő zöldséggel
Előkészítés: fuss egy félmaratont (lehetőleg Kanizsán), ülj utána a bringára és tekerj ki a Balcsira (kb. 60 km), ott fogd a csónakot és evezz be, majd dobjad be a csalit (lehetőleg úgy, mint én, szűzkézzel, horgászbotot még nem fogva kézben előtte), aztán beakaszt vagy mi, „szálkásizmosra” fáraszt, és végül merítőháló (köszönet mindezekért kollegámnak). Partra érve azonnal 1 – na jó 2 - pálinka kíséretében pucold meg, aztán vidd el Henikémhez és Janikémhez, a folytatás lejjebb. (ha nem megy az előkészítés, akkor szólj a Bélának).

Hozzávalók („3-4” főre):
• 2-2,5 kg-os egész süllő,
• sárgarépa,
• zöldség,
• zeller,
• paradicsom,
• paprika,
• lilahagyma,
• sonka darabok,
• só,
• bors,
• babérlevél,
• őrölt kömény,
• olíva olaj,
• rozmaring,
• zöldségre fűszer keverék,
• 1 - 2 dl száraz fehér bor

Elkészítése:
Zöldség elkészítése:
Fogjál két vendéget (mert mi ketten vagyunk), aki előkészíti a zöldségkeveréket. A tepsibe szórjuk bele a megpucolt és felszeletelt zöldséget, spricceljünk rá olíva olajat, szórjuk meg zöldség fűszerkeverékkel, babérlevéllel és keverjük össze.
A hal elkészítése:
Irdaljuk be 1-2 cm-enként a hal oldalát. Ezekbe a kis irdalásokba tuszkoljuk bele a sonka darabkákat. Kicsit formáljuk a tepsinek megfelelően (lásd: a fényképet) Majd fűszerezzük a halat: só, bors, rozmaring, fűszerkömény. Olíva olajjal spricceljük meg és facsarjunk rá citromlevet. (a kifacsart citromot is dobjuk a zöldségek közé)


A tepsibe a zöldségekre öntsük rá a bort és fedjük le alufóliával, kb. 20 percig süssük 200 °C-os sütőben alsó-felső sütésen. Majd a fóliát levéve süssük még kb. percig hő-lég keverésen vagy olyan sütési módban, ahol egy kis „kéreg” keletkezik a halon és megsül a zöldség is.
Ilyenkor a zöldség kicsit roppanós marad, ha puhábbra akarjuk, akkor pároljuk meg előtte és utána süssük együtt a hallal.

Tálalás:
A zöldséget halmozzuk a tányérra és mellé helyezzük a frissen sült halszeleteket, amik leválnak a gerincről, szinte kívánkoznak a tányérra.

Jó étvágyat!!!

Borajánló:

Olaszrizling, Cuk pincészet (Lendva-Szlovénia), 2009, 13,5% alkohol tartalom
Kis pillangó nem csak a címkén hanem a tulajdonos alkarján is rajta van :).
Illatában érződik a citrussoság, de nem tolakodó. Ízében már sokkal nagyobb élmények leselkedik ránk.
Finoman megbújik a savai mögött a cukortartalom.
Citrusos, nagyon finom.

innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.