02
már
Lángon párolt pityókás zöldfülű
Mivel nem csak inni, hanem néha enni is kell, ezért úgy döntött kis csapatunk, hogy elindítjuk sajátságos mini gasztro rovatunkat. Élvezzétek az ízeket és semmiképp ne felejtsetek el jófajta bort/borokat inni az itt megénekelt ételekhez!

Hozzávalók (2 főre):
• 2 répa,
• 1 zöldség,
• 1 zeller,
• 1 lilahagyma,
• 2-3 szelet sonka,
• 1 narancs,
• só,
• bors,
• 1 dl száraz fehér bor,
• vaj

És ez lesz majd ezekből, ha mindent úgy csináltok, ahogy leírtuk:

Elkészítése:

A répát, zöldséget, zellert és a hagymát hámozzuk meg és vágjuk kockákra, a hagymát én egyben raktam a zöldségek közé, de azt is fel lehet karikázni. A sütőtálat béleljük ki alufóliával, úgy hogy egy fólia részt még rá tudjunk hajtani a tetejére, hogy a zöldségeket párolni tudjuk. A bélelés után szórjuk a tálba az összeaprított zöldségeket és a sonka szeleteket is vágjuk össze, és ezeket szintén rejtsük el a zöldségek közé, hogy sütés közben a finom szaftok beleivódjanak a zöldségekbe.

Az így összeállított csodás szín-kavalkádra facsarjuk rá a narancs levét és a héjából is reszelhetünk rá. Sózzuk és borsozzuk és öntsük rá a fehérbort. Majd a legnagyszerűbb keverő eszközünkkel, a tulajdon kezünkkel keverjük át a zöldségeket, hogy mindegyik része érintkezzen az ízesítőkkel.

A halom tetejére tegyünk két evőkanál vajat és zárjuk le az alufóliát. Tegyük előmelegített sütőbe (180 - 200 °C) 40 - 50 percre, attól függően mennyire akarjuk roppanósra a zöldségeket és attól függően, honnan van a zöldség, mivel a tanyasi zöldség keményebb szerkezetű (nem szétfőzős). Majd ha kívánjuk még a felső alufólia kitakarásával 15 - 20 percig grillezzük meg a tetejét, így csodás színt és finom pirított ízt kapnak a kilógó zöldségek szélei.

Tálalás:
A legjobb, hogy ha azon melegébe a készre sütés után tesszük az asztalra a sütőtálban, természetesen várni kell a fogyasztással, de már az illat is hatalmas élmény. Ha vendégeket várunk, a grillezést az aperitifek elfogyasztása közben elvégezzük, a lakást belengő illatnál már bezsebelhetjük a vendégeink elismerő szavait.

Jó étvágyat!!!

Ezt a bort ajánljuk hozzá: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 2010.

A receptet szervírozta és klimpírozta: Janikém
 

innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.