11
sze
Kezdődik a Budavári Borfesztivál
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.

Az ötnapos gasztronómiai eseményen a Kárpát-medence legismertebb borászatai mellett az ország tíz borvidékének 28 ismert, a magas minőségű borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője kínálja borait a közönségnek az Oroszlános udvarban a Junibor - Fiatal Borászok Egyesületével együttműködésben.

A közönség így például Gere Attila, Tiffán Ede, Vida Péter, a Sauska, a St. Andrea Szőlőbirtok vagy a Tokaj Oremus borai mellett olyan feltörekvő borászok tételeit ízlelheti meg, mint Kamocsay Ákos, Bolyki János, Árvay Angelika, Hernyák Tamás vagy Gere Andrea.

A Budavári Borfesztivál díszvendége idén a plavac mali, a malvazija és a grasevina hazája, azaz Horvátország lesz. Az érdeklődőket 100-120 féle horvát bor várja; ilyen nagyszámú borral még nem képviseltette magát vendégország a fesztiválon.

Ismét lesz Boregyetem: kedden és szerdán fiatal borászok tartanak baráti hangulatú, izgalmas előadásokat, és a horvát borok világában is elmélyülhetnek az érdeklődők. Míg 2011-ben a vakok és gyengén látók vehettek részt szakszerű borkóstolón, idén a siketeknek és nagyothallóknak szeretné ugyanezt az élményt megadni a Hallatlan Boregyetem.

Mint minden évben, a borkóstolás mellett most is fontos szerepet kap a kultúra, elsősorban a zene: színpadra lép mások mellett a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Besh OdroM és a Ghymes. A Magyar Jazz Szövetség közreműködésével vasárnap tartják meg a Magyar Jazz Napját.

A szombat hagyományosan a Népzene és Néptánc Gála napja, és ekkor rendezik meg a szüreti felvonulást is, amelyen a borrégiókat képviselő néptáncosok, együttesek, borrendek és borbarát egyesületek tagjai vesznek részt.

Idén első alkalommal a Magyar Nemzeti Galéria is csatlakozik a Budavári Borfesztivál programjaihoz, és a fesztivál nyitva tartási idejében minden nap 18 óráig ingyenes kreatív műhelyt és gyermekmegőrzőt biztosít mindazok számára, akik gyermekeikkel érkeznek.

A várbéli borozgatásból a belvárosi éttermek is igyekeznek kivenni a részüket. A Table Free Budapest segítségével szeptember 7. és 17. között tizenhét étterem öt fogásból és hozzájuk illő borból álló, fix áras menüsort készít.

Forrás: Híradó.hu

még több hír
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Jó minőségű, de kevesebb kevesebb lesz a termés az előző évhez képest, ezért az olcsóbb termékeket várhatóan importborral helyettesítik a palackozóüzemek - írja a Magyar hírlap.
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.