05
ápr
2006 Névtelen Cuvée
Villa Tolnay  |  Balatonfelvidék

Van ugye egy tündérbogár, megacsintalan keresztfiam, akihez biológiai okokból egy papa-mama páros is társul, kik olykor ugyanolyan borszivacsként viselkednek, mint én. A napokban velük sikerült együttülnöm egy palacknyi Névtelen Cuvée társaságában, ami azért is érdekes, mert pont ők voltak azok, kikkel a múlt ködében valamikor meglátogattuk Csobáncon Villa Tolnay-ék kapuját, mivel sajnos épp abban a pillanatban sokkal beljebb nem juthattunk. Amit többszörösen sajnáltunk elsősorban azért, mert a pince fekvése csodálatos, maga az épület is gyönyörű (mármint kívülről), aztán meg természetesen a benti palackok hívó szava is megválaszolatlan maradt részünkről. Valószínűleg ez is eszembe jutott akkor, amikor ezt a bort emeltem le, hogy közösben elfogyasszuk az egyik este, ez alkalommal egy eseti csereügyletet is lebonyolítva útközben, a képen látható birkáért. Őt a mindig nyughatatlan, ultrakreatív anyuka készítette el, további munkáit itt tudjátok megtekinteni, tényleg érdemes, szerintem nagyon jól sikerült melók lettek ezek a kész állatkák. A bor meg most sem hazudtolta meg számomra a bennem sokév alatt kialakult Villa Tolnay-s pozitív képet, ami már-már majdhogynem egy 60-as évekbeli gruppie rajongásához hasonlít az éppen istenített pop-rock-beat-vonósnégyes előadóhoz. Jó-jó, ez egy kissé túlzás, de számomra tény, hogy csalódnom még egyszer sem sikerült a pince boraiban, pedig igyekszem őket minél többször megismerni, kipróbálni. És valahogy ez a küvé (40% kékfrankos, 40% Cab. Sav., a maradék Merlot) is hozza azt a könnyedebbre hangolt stílust, amit annyira szeretek ezekben a csobánci nedűkben. Erősen visszafogott illatában enyhe petrolosság, nagyon kevés meggy, halvány füstösség, nincs hivalkodás, ez egy kellemesen kedves és szimpatikus érzés az orrnak. Az ízében már egy kicsit markánsabb a bor, de abszolút nem akarja többnek látszatnia magát, mint ami. Savai még így hat évnyi távlatból is szépek maradtak, jó alapot biztosítanak a kissé földes, pirosgyümölcsös testnek, bár az a 18 hónapnyi tölgyfahordó azért rendesen mutogatja magát. A palack szerinti nem túl magas alkohol (13 és fél), azért a korty vége felé kissé csipked a közepes hosszúságú utóízben. Amúgy meg egy élmény elücsörögni mellette, a bor egy jóivású, könnyed, tökéletes nyári estére ráhangoló veres. Lehet majd, ha találtok még belőle valahol.

Belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Balatonfelvidék
Szászi Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.