06
már
2009 Tokaji Furmint
Royal Tokaji  |  Tokaj

A napokban volt újra szerencsénk egy nyolc tételes, egy kivétellel külhoni (ausztrál, francia, amerikai ), rapid iramban megtartott kóstolón kis társaságunknak résztvenni. A borok sorrendjét szépen felépítette a kóstoltató kolléga, akadt a palackok közt könnyedebbre hangolt új-zélandi Savignon Blanc, pont olyan, amit csak ott tudnak készíteni (ááá az a bodzás frisseség, sokan nem tudják megunni), kissé teltebb, Rajna vidéki félszáraz Gewürztraminer, majd a fehérboros előjáték után kerültek elő a nehézbombázóbb alkatúakhoz tartozó vörösek, egy jó tanninú dél-afrikai Pinotage, egy ausztrál Syrah, amit talán a legjobb formájában sikerült elcsípnünk, majd egy még súlyosabb testű Petit Syrah Kaliforniából. Egyszóval jó kis összejövetelt sikerült összeboronálnunk, a borok mindegyike élvezhető volt, valami mégis hiányzott a végén mindannyiunknak. Jók-jók ezek a borok, meg szép-szépek, mi mégis valahogy hiányoltunk belőle valamit, nemhiába ebben az országban szocializálódtunk ki mennyire, ki hogyan így borászatilag. Mégiscsak lehet ebben a sokat emlegetett "magyar szájban" valami, akárhova téved az ember sokfelé jártában, egyszerűen hiányozni fognak neki az itthoni íz és illatjegyek. Nekünk a kóstoló végén annyira, hogy íziben meg is leptük magunkat egy-egy kilences Royal és Kreinbacher furminttal. Ezeknek a hirtelen lejegyzett tapasztalatait osztanám most meg veletek majdnem szó és írás szerint:

Royal Tokaji Furmint 2009 (nem tudom, hogy Janikém véletlenül öntötte-e verses formába, de maradjon kábé úgy):

Ez a kis biztos pont az életünkben,
mindig egy stabil értéket képvisel,
Talán techno bor, talán mégsem,
de teljesen hasonló minden évben,
Finom savakkal, de nagyon furcsa
hogy évente mindig ilyen egyforma.
illatában citrusos, erős narancsos
Rövid lecsengés, jó ötlet, hogy zárja csavaros.

Kreinbacher St. Ilona Furmint 2009

Lehúzos kapszulája van, de ez lehet hogy valakit megbotránkoztat lehet hogy valaki szívesebben levágja a kapszula tetejét, szinte lemetéli. Fáradt dugós illat. Dohos pince szag. Ízbe is érezni kicsit a mélység titkát. De savai rendbe vannak. Citrusosság, inkább a sárgább citrom felé megy el. Kicsit szellőztetve, az illat enyhül. Ez furmintabb. Ár-értékben ez is ott van. Dugó bajos bort fogtunk ki. Alig várjuk hogy Valuka vész tartalékát megigyuk otthon. Szerinte ez nem szokványos). Talán fröccsbe. Szellőzve valamivel jobb. Egy erős hatos pont.

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.