27
feb
2006 Faluhely Kékfrankos
Bodri Pincészet  |  Szekszárd

Megmondom őszintén a Bodri Pincészet borai nagyon régóta nincsenek benne a kedvenceink között, valószínűleg azért, mert régebben sokszor próbálkoztunk velük és körülbelül ugyanannyi csalódást is okoztak számunkra. Éppen az előző írásnál agyaltam azon, hogy akadnak olyan borok, amelyek sokáig emlékeinkbe vésődnek, egy Bodri Sauvignon Blanc is ide tartozik, sajnos nem azért, mert olyan hű de jó volt. Talán a 2008-es szekszárdi szüreti napokon ittuk végig a pince akkori szortimentjét helyben, talponállós stílusban, de valahogy még akkor sem sikerült meggyőzni minket. Aztán valami megváltozott. Egy véletlen összeütközés egy hetes Faluhely Kékfrankossal valahol a tavalyi Völgyben, amit másnap már egy sokkal tudatosabb és masszívabb ismerkedés követett. Az a bor ott, azokban a pillanatokban eszméletlenül tetszett, volt benne tűz, jókedv meg vidámság, egyszóval nagyon megtalálta a helyét nálunk. A későbbiekben csatlakozott az új ismerősök közé egy nyolcas Pinot meg egy hetes Bikavér is ugyancsak a Faluhely dűlőből, az előbbi jobban az utóbbi kevésbé, de mindkettőt eléggé jónak és értékarányosnak tartottam és tartom még most is. Úgy tűnik határozottan jó irányt vett ez a szekszárdi nem is annyira kis pincészet. Amikor megláttam ezt a palackot a helyi lelőhelyen nem is gondolkodtam sokat rajta, hogy havigyem-e, viszont itthon kissé meglepődtem az évjáraton, hogy jé ez hatos, mivel nem nagyon emlékszem arra, hogy ebből az évből lennének már Faluhely válogatások a Bodri kínálatban. Pedig de. Kellően tetszetős hecsedlilekváros, szedres, kissé túlérett illat, nagyon enyhe fűszeresség. Ízében kevésbé hozza ezeket a gyümölcsösebb jegyeket, inkább egy jól összecsiszolódott, harmónikus, jó savú és hordóhasználatú borral hoz minket össze a sors, ha éppen ezt választjuk az aznapi Esti Meséhez. Viszont a 14-es alkohol eléggé befűt a nem túl hosszan érezhető korty végén , kissé zavaró, de annyira azért nem bántóan. Egyszóval egy jó ivású, nem túlságosan komplex, de emellett nem is túlságosan egyszerű, jó ár-érték arányú bor ez a Faluhely Kékfrankos így 3000 forint környékén, érdemes lesz vele máskor is összefutni.

Néha belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Szekszárd
Eszterbauer Borászat
Szent Gaál Kastély
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.