14
jan
2007 Grófi Juhfark
Tornai Pincészet  |  Somló

Minden borisszának az életében akad(nak) olyan bor(ok) amikre évek múltán is emlékezni tud mindenféle okokból. Vagy azért, mert padlószaggatóan jó volt meginnia vagy azért, mert olyan környezetben itta, amely egyszerűen feledhetetlen. Mivel a bor egy olyan csoda, melynek fogyasztása közben jó sokmindennel foglalkozni: múlton rágódni, jövőt tervezni, zenét hallgatni, koncerten lenni, a kettőt együtt tenni és nem mellesleg együtt fogyasztani olyan szivacsokkal, akikkel öröm ezt a tevékenységet sokszor, sokfelé megtenni. Tornaiék nekem sok ilyen emlékezeteset nyújtottak már, talán eddig a Nr.71 volt a top számomra, ezt sikerült egy csöppet überelnie egy hatos Olasznak a napokban. Nem is azért, mert volt olyan helyre kis bor, mint az előbb említett, hanem inkább a fogyasztói környezet miatt. És valahogy ezek a Top Selection cuccok a Tornaiéktól mindig jó partnernek tűntek, bármikor is kerültek elém ebben a nagy életvonal katyvaszban. Úgyhogy nosztalgiával eltelítve szedtem elő ezt a hetes Juhfarkat, mivel emlékeimben úgy élt ez a bor, mint egy tejfölös sztrapacska: bárhol, bármikor. Nem is kellett benne csalódnom most sem. Szépen, olajosan tapad meg a pohár falán, illata nem túl intenzív, nehezen nyílik, több perc múlva is visszafogottak maradnak az érezhetően érett, mézes, körtés, cseppet kakukkfüves jegyek. Ízében már veszített a kábé egy évvel ezelőtti pengeségéből, de ettől még mindig jól tartják magukat a markáns savai. Hosszú a lecsengése a bornak, igazából az utóízben jönnek elő az enyhén gyümölcsösebb, sósabb aromák, megtámogatva egy iskolapéldának való hordóhasználattal. És mintha még egy pár csipetnyi maradékcukor is érdekesebbé tenné az összképet. Tehát tökéletes társ ez a palack is a bevezetőben említettek bármelyikéhez, kicsit szomorú is voltam az utolsó cseppek kifacsarásánál, mivel nincs belőle raktáron több. Egye kánya, valamikor olvastam egy örökérvényű, bölcs mondást: ne azon bánkódjunk, hogy elmúlt, örüljünk inkább annak, hogy megéltük. Remember Zs.

Néha belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Györgykovács Pincészet
Fekete Béla
Somogyi Lajos Pincészete
Laposa Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.