02
jan
2009 Csókaszőlő
Vylyan Pincészet  |  Villány

Csókaszőlőt palackban látni manapság elég ritka élmény, mondhatnánk úgyis, hogy annyira, mint a fehér csóka. Csókaszőlő árcédulát látni is hasonlóan ritka, de az már egy kicsit megdöbbentőbb élmény: egy 0.375-ös palack 3200 körüli HUF-ért nem egy kimondottan extradiszkont akciós ajánlat, de a kíváncsisággal átitatott szomj le tud gyűrni bármilyen ellenállást, meg karácsony is volt, majd néhány napra rá szilveszterkor is inni kéne valamit, láttam lencsét is idén, így jövőre úgyis gazdagabb leszek tán, hát elhoztam. Vylyan-ékről tudtam, hogy kísérletezgetnek vele néhány éve, meg akad néhány tőke még Csörnyeföldén is a mesterdokiborász Bussay szőlőjében, Szentesi József is őrizget belőle párat és ha jól emlékszem az egri Orsolya Pincénél is tudnának belőle mutatni. Én nem is tudok róla nagyon sokat írni, ha valakit érdekel bővebben ( ha nem is annyira bőven, de azért akad valami használható infó) az internet biterdejében ezekre akadtam: ide katt vagy ide katt vagy esetleg ide. Volt szerencsém már kóstolni a fajtát, tetszeni tetszett mint érdekesség, rajongani annyira nem tudtam érte, ha már hungarikum meg vörösszőlő, akkor én személy szerint a kadarkában több fantáziát látok, bár ez lehet, hogy inkább annak tudható be, hogy abba sokkal többször lehet belebotlani, mint egy csókába. Vylyanékét még nem kóstoltam, a pincét viszont kedvelem, a boraik minősége, prezentálása miatt (nekik köszönhetjük az elmúlt évek talán legjobb ár/érték arányú vörösét, az Ördögöt, és az általam kóstoltak  egyik legemlékezetesebbjét is, a Mandolást), plusz az egész hozzálásuk a borászathoz egy kellemes, üdítő színfolt a villányi dínók közt, így hát tényleg nem sok minden szólt az ellen, hogy kipróbáljuk. Érdekes, vörösbortól talán szokatlanabb illatokkal indít a pohárban, inkább a fűszeresség, a pirosparika és kömény dominál, mint a gyümölcsösség, csekélyke ragasztó, ami szellősztetve tompul. Fura egy bor ez, kóstolva teljesen más arca van, mint amire számítani lehetne. Kissé nyersnek tűnik még, meg kócosnak is, mintha a tollait még nem simítgatták volna elfelé. Savait is erőtlennek érzem, tanninban viszont erősebb egy jószág ez. Nincs túl hosszú utózönge a fogyasztásakor, viszont tényleg nem rossz dolog inni. Ezt sem. Megbánni nem bántam meg a beszerzését semmiképpen, viszont nehéz lenne mégegyre rábeszélni magam. Inkább egy kettőmegféldekás Mandolás. Az is kábé ennyi.

Néha belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Villány
Hárságyi Családi Pincészet
Bock Pincészet
Günzer Zoltán Pincészete
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.