22
már
2009 Liliomfi II.
Szászi Pincészet  |  Balatonfelvidék

Több okból is szerencsésnek érezhetem magam. A borkultúrára fókuszálva az elmúlt időszakban sok olyan embert és helyet ismertem meg, melyek egyébként kimaradtak volna életemből. Nem mellékesen emiatt sok kiválóbbnál kiválóbb bort is megkóstolhattam, amik valószínűleg sokáig megmaradnak emlékeimben. Csak úgy, a teljesség igénye nélkül, ha már Olaszrizling, akkor közölük néhány: Gál Lajos Kántor 2008, Tag 2007, Jásdi Siralomvágó 2008, Nyári Ödön 2006-os Selection-je, Figula 2007-es válogatása ( az a Vinum Primatis féle ), SAP 2009. Meg a Liliomfi. A 2007-es. Az első. Na, az máig az egyik legszebb Olasz, amihez valaha a sors kegyes keze elirányított. Emlékszem az első néhány pillanatra: az állunk a gravitációs gyorsulás többszörösével közeledett az anyaparketta felé a 2. emeleten, amikor még csak az első kortyoknál tartottunk. Meg egy-két pillanatra csend is lett később, ami nem jellemző kóstolgatásaink közepette. No mindegy, az emlék még a fejemben, a bor már sehol, carpe diem barátaim, annak örülök, hogy megvolt, nem azon búsolok, hogy már nincs velem. És itt a folytatás, amivel nagy gondban voltam. Féltem egy kissé tőle. Tartottam attól, hogy csalódom, nem lesz akkora élmény stb., bla-bla. De aztán rájöttem, hogy felesleges ezen rágódni, megbontani gyorsan, aztán meg arra kell használni ezt a bort, amire teremtették. Meg kell inni. Az már elsőre lejött, hogy ez nem az a bor. Más, és valószínűleg máshogy is lesz ez jó. Sokkal világosabb színű, mint elődje. Illatában is inkább frissessége és gyengéd mineralitása viszi a prímet, megdobva egy jókora adag tavaszias virágcsokorral és kellemes hordóhasználattal. Érettség, a túlérettség jegyei nélkül. A korty az első pár másodpercben valósággal lerobbantja az ízlelőbimbókat a nyelvről. Sárgadinnye, Golden alma ezerrel, krémességgel. Aztán elcsendesül szép halkan. És nem marad más velünk csak az a fajtajelleges kesernye és egy kevéske zöldfűszer. Valahogy kissé savhiányosnak érzem, de nagyon rendben van ez a bor. De nem lesz annyira maradandó élmény, mint a Liliomfi I. Azért rajongtam, ezt viszont nagyon tudom szeretni.

Néha belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.