02
már
2008 Hárslevelű
Györgykovács Pincészet  |  Somló

Valahogy a Hárslevelűből készült borok nem maradnak meg emlékeimben olyan konkrétan, mint az egyéb fajtákból fogyasztottak. Egyszerűen nem emlékszem olyan tételre, amelyre úgy tudnék fátyolosan csillogó szemmmel titkon elmorzsolt könnycseppű nosztalgiával gondolni, hogy igen, na az hú de jó is volt, van még belőle valahol? Talán az egyedüli kivétel a Metatéma lehetne, de az ugye egy kissé más stílus, mint a mostani szereplőnk. Lehet, hogy nem iszom elég Hárslevelűt? Lehet, hogy nem iszom eleget? Pedig hogy igyekszem... Például ezzel a somlóival is úgy vagyok, hogy szép is meg jó is meg azért minden nehézség nélkül elfogyott, de sajnos azt már most érzem, hogy ez az emlék sem lesz maradandó. A Györgykovács borokra annyira jellemző elegáns stílusú, visszafogott intenzitású illat jön a pohárból, inkább ananászos, trópusi gyümölcsös jelleggel, a fajtajelleg egy kissé háttérbe szorulva, azokat a mézes, hársas vonásokat nagyon a háttérben lehet csak észrevenni. Mélyebben szippantva kissé petrolos. A korty viszont már inkább somlói, mint amit az illat ígért. Erőteljesen indít a szájban, Zolikém szerint kissé fáradt már most, szerintem inkább az ásványok zúdulnak le a torkon hirtelen, aztán szép lassan lecsendül ez az agresszív kezdés. Savai szülőhelyére jellemzően markánsak, de egyáltalán nem harapósak. Az utóíz elképesztően hosszú és kellemesen mangós, sárgadinnyés egy kevés fémességgel. Tulajdonképpen egyetlen rossz szavunk se lehet erre a borra, de szerintem nagyon hiányzik belőle valami kis fineszesség, játékosság.

Belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Fekete Béla
Kreinbacher Birtok
Somogyi Lajos Pincészete
Szent Márton Pince
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.