24
feb
2008 Gesztenyés Rizling
Légli  |  Balatonboglár

A 2010-es év borászának eddigi, általam is próbált borait mindig is nagy élvezettel ittam. Ez a pincészet is azok közé tartozik számomra, amelyektől egyszerűen nem tudnak olyan bort letenni az asztalra, melyre azt mondanám, hogy ez most valahogy nem bejövős. Kivétel talán a mindenhol egekig magasztalt hetes Banyászó Olasz, amit én máig nem tudtam eldönteni magamban, hogy tetszik-e vagy sem. Dehát különbözőek vagyunk, mint Tom és Jerry, ez teszi széppé a kóstolást. A bármelyik évjáratú Sauvignon-ért egyenesen rajongok, ennek a Rajnainak is helyet kell szorítanom a képzeletbeli bármikor innám feliratú polcon. Ami most már lassan egy kisebb raktárkomplexummá fejlődött az elmúlt évek során, dehát ez is csak szépíti azt a gyakori kóstolgatást. Ez a nyolcas, Gesztenyés dűlőből származó bor 12,5-es alkohollal bír a palack szerint és félszáraz. Illatban extrém intenzív, ritkán érzem azt, hogy írás közben a gép mellé leparkolt pohárból csak árad felém egy nagyon kedves marcipános, őszibarackos felhő. Közelebbről megvizsgálva nem meglepő módon az előbb említett jegyek dominálnak, emellé betársul egy kellemesen halvány citrusosság, némi vanília a hordótól. Az ízében következetesen folytatódik az illatban ígért friss, játékos, könnyed jelleg. Kevés zöldalma, a szerkezetbe szépen belecsiszolódott savak, a kevéske maradékcukor meg szimplán jól áll ennek a bornak, a hordóhasználat mesteri. Nagyon könnyen csúszik, fogyasztása közben gyorsan szembetalálhatja magát a gyanútlan borivó egy üres Légli palackkal.

Belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Balatonboglár
Garamvári Szőlőbirtok
Konyári Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.