17
ápr
2006 Kékfrankos Válogatás
Sebestyén Pincészet  |  Szekszárd

Nem szokott hangulatfüggő lenni, hogy épp vörös vagy fehérbort iszom-e este, de valahogy az elmúlt hetemben olyan szépen összecsomósodtak az események létezésem vékony fonalán, hogy annyira szerettem volna legalább egy jó pohár vörösbort inni, mint egy húszévesen is megrögzött őshippi Woodstockban ébredni '69 nyarán. Nem tudtam biztosan, hogy ez a Kékfrankos mennyire képes ellazítani, csak arra emlékeztem még a Szekszárdról megmaradt szakadozott tudatfoszlányokból, hogy valamiért meg tudtuk kedvelni ezt a pincét (is). És kiderült, hogy ez a bor tényleg nagyon jó választás bármilyen alkalomra, talán csak az épphogy összemelegedős randibornak nem vinném. Kitöltve középintenzív illat sejlek fel a pohárból olyan, amely mellett egyszerűen jó elüldégélni pár percig és nem csinálni mást, csak élvezni azt, amit a bor mutat. Benne érett cseresznye ( tudjátok az a nagyszemű, engem ez az illat mindig apám kiskertjére emlékeztet, ott akad egy ilyen fa ), szilvalekvár, köménymag, csipet fahéj, enyhe, de nem túlzottan zavaró petrol, ami nem tűnik el sajnos még másnapra sem. Az íze viszont nagyon megfogott. Erős, érett savakkal indít, ez gyorsan csendesedik, mélyül, majd átadja a helyet egy kávés, puncsos ízérzetnek. Mindezek mellett nagyon erős vitalitás érződik a korty egészében, egyszerűen tényleg nagyon jó inni. Talán ez az, amit a legjobban megkedveltem benne. Magával sodró, élettel teli, parázsló, de mindezek ellenére mégsem nehéz és túlkomplikált bor ez. Az utóízben aztán lassan összecsiszolódnak az ízek, nyugodtság és érettség árad belőle. Érdekes módon, talán az üveg fele tájékán tartottunk, amikor egy kicsit eltelített minket, mivel a hosszas lecsengésében akad egy halvány sziruposabb, édeskésebb mellékíz. A palack utolsó harmadában viszont újra erőre kaptunk mi is, meg a kékfrankos is. Kár, hogy nem találták még fel azt az üveget, amelyben mindig akad egy utolsó pár deci. Ezt biztos abban forgalmaztatnám.

Belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Szekszárd
Eszterbauer Borászat
Mészáros Pál
Vesztergombi Pince
Bodri Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.