15
nov
2007 Tokaji Furmint
Royal Tokaji  |  Tokaj

Ez az Áts Károly borász keze alatt készült száraz furmint az utóbbi idők egyik legjobb furmint-élményét hozta meg számomra. Sőt, ha azt is hozzáveszem, hogy mindezért a sok jóért nagyjából ezerkétszáz Forintot fizettem összesen, akkor már szinte gyanakszom. Pedig nyilván semmi okom nincs rá, csak azt érzem, hogy az ember már szinte furcsálja és összeesküvés-elméletekre gyanakszik, ha valami túl jót kap emberi áron ebben a manapság glicerincseppektől hangos, vagyis inkább sikamlós borvilágos hangulatban.
Elöljáróban el kell, hogy mondjam, hogy szerintem ez a bor egy komoly sza/g/kértőkből álló vakteszten is agyon alázná a háromszor, négyszer ennyibe kerülő száraz furmintokat is, de mivel mi csak örömből iszunk, ezért a nagy igazságot most sem fogjuk Nektek elmondani.
A bor egyszerű, kicsit rideg, de mondjuk, hogy viszonylag elegáns címkét kapott, amelynek középpontjában egy nagy gilisztára emlékeztető "f" betű kunkorodik. Pohárba töltve szembeötlő a mély, sötétebb tónusú szín, a lefolyása gyors és alaktalan, nem ablak, inkább redőny, reluxa, vagy nádfüggöny vízióját kelti na, értitek? Az illata az valami nagyon komoly, mély és összetett, sőt kimunkált. Körte is van, meg citrusok, talán kis sárgabarack, meg kevéske dió. Az íz is hasonlóan mély, gazdagon árad szét, grépfrút, körte, tán alma is van benne. A savai erőteljesek, de nagyon finomak és egy kis minerális érzet is előtűnik belőle. Egy enyhe, de finoman eltalált fás jelleg is kiérződik belőle, ezért arra gondolok, hogy hordóban is lakhatott egy rövidebb ideig. Az utóíze nagyon-nagyon hosszú és intenzív. Komoly bor, de mégis populáris, és szimpatikus, hogy minőségi parafa dugóval zárták.

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.