25
aug
2006 Eklektika
Hárságyi Családi Pincészet  |  Villány

Szimpatikus nekem, mikor palkonyai borászatok között kutatok a palkonya.hu-n, hogy nem ütközöm monstrumokba. (Nem is meglepő ez ebben a 350 fős kis faluban, ahol 53 présházból áll a pincesor.) Na, nem mintha bajom lenne a jófajta monstrumokkal, vagy éppen a villányi óráisokkal, de valahogy mégiscsak közelebb van a szőlőjéhez az, akinek 1, vagy éppen 1/4 hektáron érik a vessző, mint akinek nyócvanon.
Ezek a szorgalmas palkonyai népek ugyanis többnyire nem fotózkodni mennek a szőlőbe, hanem dolgozni, a bort meg ők maguk készítik, nem az alkalmazott. A két különböző "stílus" ettől még ugyanúgy lehet értékes, de számomra a kis családi gazdaság a kedvesebb tőkefaggató létforma.
A Hárságyi Családi Pincészet kevesebb, mint két hektáron gazdálkodik Hárságyi Balázs vezetésével. A sokoldalú borász-legyezőhorgász-hűllőszaporító Balázs a falu első embere is egyben A szőlőik a palkonyai Wiengarten (azaz Szőlőskert) Hosszúhegyi-dűlőjén találhatók, déli, dél-keleti fekvésben. Termesztett fajtáik a Portugieser, Zweigelt, Blauburger és Cabernet Sauvignon, valamint kisebb mennyiségben Rajnai rizling és Olaszrizling.
A kis családi pince boraihoz már korábban is volt némi szerencsém, a 2006-os Eklektika nevű Cabernet Sauvignon - Kékfrankos cuvée-vel viszont most találkozom először és meg is tetszik nekem. A barrique hordós érlelés arányát szerintem nagyon szépen sikerült megtalálni, mert az inkább csak a háttérből pislog. Finomak az arányok, nem tolakszik. Érett szerkezet, meggy, fekete cseresznye, kis füst és dohány illata is felszippantható belőle. Kotryolva erőteljes tanninok festenek msosolyt az arcomra, majd újra jön egy kis cseresznye és fekete szeder. A korty legvégén egy halvány glicerinédességnek tűnő figura csücsül. Aztán valaki azt mesélte nekem, hogy jól lehet tőle legyezni a Drávaparton, ezért este megnéztük, hogy igaz-e? Igaz!

Nem tudhatom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.