28
júl
2006 Somlói Olaszrizling
Kolonics Pincészet  |  Somló

A Kolonics Pincészet sokadik generációja - jelenleg Kolonics Károly, akit állítólag mindenki Karcsizik -  a Somló dél-keleti oldalán faggatja azt a jófajta somlai földet, mert faggatni érdemes. Van itt a jóembernek nagyjából öt hektár területe, de még telepíteni is kell rajta. Ami van, az főleg olaszrizling, meg aztán juhfark, hárslevelű, ezerfürtű és cserszegi fűszeres is. A somlói cserszegi az nagyon érdekelne egyébként, mert kíváncsi vagyok mi lesz, ha azt a bájos fűszerest megpakolják somlói savakkal, meg kis mérges kőzetmintákkal. Reméljük, hogy ez a Karcsi olvassa majd ezt a jegyzetet, és küld nekünk egy raklappal belőle.
De addig is itt van az olaszrizlingje. A címkéjén az egyik ős, Kolonics György 1882-es fényképe látható. Ő egy bajszos-kalapos bácsi, aki biztosan nagyon szerette a szőlőt meg a bort. Jó hangulatú, nosztalgiázós, emlékezős címke, csak kicsit olyan kusza rajta minden a bácsi kivételével. A bor az viszont jó! Nagyot nyílik úgy negyed óra elteltével. Elegánsan visszafogott, érett illat, körtével, egy kis grépfrúttal, őszibarackkal, csipetnyi naspolyával és egy pici vasúti talpfával. Ügyesen bújik meg benne a hordó ujjpöccintése. Kortyolva nagyon finom, erőteljes savak jönnek, nekem főként újra grépfrúttal és barackkal, kicsit olajos szerkezettel, és a végén passzentos kesernyével. Erős tartás, hosszú utóíz és jó arányok jellemzik. A dédpapa(?) biztosan büszke lenne rá!

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Somogyi Lajos Pincészete
Szent Márton Pince
Fekete Béla
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.