26
júl
2006 Hilla
Somlói Apátsági Pince  |  Somló

Első nekifutásra ezt a bort négyen kóstoltuk ( igaz egyikünk még pocakban volt akkor, meg hát még mostanság is, de cseperedik rendesen, mert megválogatjuk azt, hogy mivel kényeztetjük a leendő anyukát ), akkor úgy elvarázsolt minket, mint Potter gyerek és banditái a halálfalókat és nagyon gyorsan elfogyott. A második menetet filmnézéssel kötöztük össze, ami két okból volt optimális választás: egyfelől a kultúrát ugyebár valahonnan csak össze kell kapargatni magunknak is, aztán meg egy ültő helyünkben tudtuk végigasszisztálni azt, hogy egy bor mekkora változásokat tud felmutatni a jó kétórás intervallum alatt a jól behűtött állapotától a kánikulai szobák légkondi nélkülöző hőmérsékletéig. Ha kibontunk egy bort, nagyon ritka esetben tudjuk eltalálni azt az optimális hőmérsékletét, amelyen a legnagyobb élményt tudja nyújtani nekünk. Persze lehet kézben melengetni, meg cserépbe rakni, majd kérdőn egymásra meresztgetni a szemeket, hogy most már jó? Persze hogy jó az, töltsed már... Nehéz kérdés ez, most is csak azért jutott az eszembe, mert ennél a 60-30-10 arányban hárslevelűt, juhfarkot és furmintot tartalmazó küvében éreztem azt eddig a legjobban, hogy tényleg van egy pont a melegedése során, amikor a legszebb arcát mutatta felénk. Kezdetekkor még nagyon visszafogott az illata, benne inkább a kő meg egy kis tengerparti fíling. Hidegen ízében is hasonlóan távolságtartó marad. A film közepe táján viszont megtáltosodik rendesen: illatában a mineralitás a háttérbe szorul és elénk toppan egy mézescsupor mellé feltálalt trópusi gyümölcskosár, vilmoskörte körettel. Ízében is minden részlete megszépül: a körték tobzódnak velünk tovább, emellett az egyik pillanatában a maradékcukra érződik többnek ( félszáraz 17g/liternyi cukival ), mint amennyi van benne, a másikban meg inkább a pörkölt mandulás kesernyéje támadja az ízlelőbimbókat. Hosszas utóízét is inkább az utóbbi kíséri, de csak úgy elegánsan távolságtartóan, mint Hyppolit a Schneider családot. Weboldaluk szerint ez a küvé pincészet első kereskedelmi tétele, senkinek sem kívánok rosszabb kezdést. Ja, a film a Rosencrantz és Guildenstern halott volt. Mindkettő zseniális egy alkotás, ezúton is köszönet az összes alkotónak.

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Szent Márton Pince
Tornai Pincészet
Szent Márton Pince
Györgykovács Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.