14
júl
2006 Öreg Tőkék Bora
Kreinbacher Birtok  |  Somló

Ezzel a küvével még a nyolcas Etyeki Pincefesztiválon futottam össze először, sajnos már olyan időpontban, amikor már több tompán pislákoló csillag volt a fejemben, mint az éjszakai égbolton. Valami úton-módon az viszont megmaradt bennem, hogy még egyszer meg kell kóstolnom úgy, hogy közben nem a körülöttem csendesen sutyorgó vagy éppen az addigi életét pár percre zanzásító emberekre vagy a zümmögő vérszívókra fókuszálok elsősorban, hanem csak és kizárólag erre a borra. Az azóta már eltelt több mint egy évben néhány palack nálunk is lecsúszott belőle, és egyszer sem kellett megkérdeznem, hogy jó-e az, amit isztok? Vannak olyan tekintetek, amikor teljesen felesleges a fenti kérdés... A borhoz az alapanyagot meglepő módon Kreinbacherék idősebb ültetvényeiről válogatták össze, arányaiban 65% Olaszrizling, 20% hárslvelű és 15% furmint fajtákból lett összeboronálva, és 500 literes tölgyfa hordóban érlelték. Ez egy kissé uralja is az egyébként visszafogottan elegáns illatvilágát, emellett határozottan minerális jegyeket mutat, de néhány perc a lélegeztetés és melengetés után fel lehet fedezni a gyengéd citrusosságát is. Az íze viszont már sokkal komplexebb élményt ad a kóstolónak. Mindenekelőtt a nagyon penge savai tűnnek fel az első másodpercekben, erős és rendezett acidokkal hengerel már az elején. Aztán viszont szép lassan csitul ez a kezdeti erőfitogtatás és kerekedik ki lassan azon része, amiért én máig az egyik legszebb fehérbornak tartom Somlóról ( bár már egyre több tétel is szerepel a listán és ez csak bővül, mert így jár az ugye, ki itt-ott, ezt-azt próbálgat ). Sokáig velünk maradó, vastag utóízében a zöldalma íze tűnik fel legtöbbször, emellett a vaníliás-krémessége és a nagyon enyhe pörkölt mandulás kesernyéje még az, ami meghatározza a végjátékot. Harmónia és nyugalom árad belőle, minden másodpercét lehet szeretni. Mégsem tartom egy könnyen fogyasztható bornak, inkább az az "üljünk le este, aztán beszéljük meg, hogy hol iszunk legközelebb és egyéb" konzultációk ideális kísérőjének ajánlanám. Hát, tán én is öregszem már vagy valami ilyesmi, de ezt a küvét így ahogy van, nagyon megkedveltem.

Néha belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Somogyi Lajos Pincészete
Tornai Pincészet
Somlói Apátsági Pince
Kolonics Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.