12
júl
2008 Öröm (Rosé)
Eszterbauer Borászat  |  Szekszárd

Szeretem én a rosét, még ha sokan kifogásolják is, hogy ugyanolyan az összes, mert mindig minden málna, meg eper, meg szénsav, meg üde savacskák . Igen, ebben is van igazság, mert hát mégiscsak a rosé a boros világ májkeldzsekszona, akinek az igazi színét elszipkázták. Ám, néha dacolva a pigmenthiánnyal, -  vagyis, hogy tudományosnak tűnjek - az antociántól megfosztott állapottal, a rosé is lehet maradandó, még ha többnyire nem is annyira az, mint a megboldolgult, labilis orrú művész. Legyünk azért őszinték és igazságosak: rosé és rosé között is  nagy lehet a különbség. A rosé nagy előnye viszont, hogy nem túl drága, fröccsnek sem szégyen fölhabolni, szeretik a nők, meg hát olyan jól néz ki, na! Komolyabb rosé-élményem eddig talán csak kétszer volt, de  töretlenül vadászom tovább, hátha... Amikor megláttam egy borszakbolt polcán az Öröm nevű rosét, rögtön elfogott a kedves hangulat, mert a címkéje is igazán közvetlen és szívhez szóló, melyen az Eszterbauer nagyszülők 1937-ben éppen belefeledkeznek a szüretbe. Ez a bor olcsó, jópofa és kicsit vérszegény, de huszonöt fok fölött tíz fokra behűtve, árnyékban működik. Illatában egy halovány fémesség, jön a málna és egy kis hecsedli is. Ideális mennyiségű szénsav, inkább egysíkú, kicsit éretlenebb hatású íz cseresznyével is, és diszkrét kesernyével.

Óccsó
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Szekszárd
Németh Családi Pincészet
Heimann Pincészet
Takler Pincészet
Szekszárd Présház Kft.
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.