25
már
2003 Áldozói Zöldveltelini
  |  Balatonfelvidék

Dr. Tóth Sándor eltalálta, vagy így akarta. 2003 egyébként is kitűnő évjárat volt, tegyünk hozzá 11 hektár zöld veltelinit és a Káli-medence tufáját. Persze ne feletkezzünk meg a borász szakértelméről sem, hiszen egy zsenivel van dolgunk. 1722-ben alapította a Scheller család ezt a pincét, azóta itt bor terem és őrzi a múltat azóta is és adja remekműveit a jelennek, jövőnek. 23 és fél hektáros termő szőlő adja az alapanyagot a borászatnak, Zöld veltelini, Chardonnay, Zenit és Olaszrizling fajtákból áll a kínálat, két dűlőben, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén. Íme itt áll előttünk az egyik, bizonyítékául annak, hogy találunk még itt szép, egyéniségeket! Palackból kiszabadítva szép szalmaszínű bort látunk és csak ezután bólogatunk elégedetten, mikor beleszaglunk, azannya, mit tud ez a veltelini! Komplex orrbamászó, inkább vadvirágos, gyógynövényes illatú. Szépen követi az íze is, teljesen érett, ennyi év után is harmónikus, tüzes ital. Gyümölcsből inkább egy kis aszalt sárgabarack érződik. Ez a bor inkább az elemekről szól. Minerális és kicsit, borsos, szénás, herbás. Ősbor, ezt találtam ki most és akkor elmondtam a véleményem. 

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.