23
már
2008 Badarka
Szent Gaál Kastély  |  Szekszárd

Szent Gaálék Badarkája, mint márka indulásakor még nagyrészt Kadarkából készült újborként került ki a piacra a pincészet egyik legfrissebb palackozású vereseként, a fajtanevet kicsit trendibbé keresztelve született meg ez az új brand. A bohókásan "Vedd könnyen" stílus maradt, viszont az összetevők azóta változtak. Már a hetes sem tartalmazott Kadarkát, a nyolcasban hasonlóan az előző évjárathoz annyi sincs, mint natúr Pöttyös Rudiban a mogyoró. Viszont a kétlépcsős matrioska-baba csomagolást nem hagyták el, hogy inni is lehessen belőle, előbb a papírkülsőt kell lehámozni az üvegről, majd a továbbiakban jöhet a hagyományos dugóhúzó, svájcibicska vagy akármilyen más, épp kéznél levő célszerszám. Kicsit Balla Gézás a csomagolás vagy a Balla Géza oly Badarkás? Nem tudni, melyik volt előbb, de lényegtelen is. A tavalyi évjáratú Badarka Zweigelt és Kékoportó házasítása, a hátoldal szerint fiatal, üde és bájos fruska az idei primőrbor placcon. A pohárban egy újborhoz képest meglepően mélyebb tónusú bíborszínű, lomha mozgású bor fogad. Illatában kitöltéskor nyers bőr, frissen tapétázott nagyszoba, zöldpaprika, de néhány percnyi levegőztetés után azért megjelennek az orrnak már jóval kellemesebb szilvás, cseresznyekompótos, enyhén fűszeres jegyek. A korty még nagyon éretlen és nyers, ízében rengeteg zöldpaprika. A bor erősebben karcol, mint Nyilas Misi a táblára, később is csak a mindenen eluralkodó kesernyésség marad velünk. Kár, hogy a csomagoláson beígért frisseség és üdeség most elmaradt, mivel szoktuk szeretni az ilyen paraméterekkel rendelkező fruskákat. 

A bor ára jelenleg 1.490 Ft. az alábbi helyszínen.

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Szekszárd
Takler Pincészet
Heimann Pincészet
Szekszárd Présház Kft.
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.