18
már
2006 Sághegyi Olaszrizling
Dénes Hegybirtok  |  Somló

A Dénes Hegybirtok családi tulajdonú birtok a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó). Jelenleg 0,7 ha a termő szőlő a vulkanikus tanúhegy nyugati és keleti lejtőin. 1,2 ha új telepítés (2007 tavasza) és további 0,6 ha parlag. A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is kísérleteznek. Az egyedi fekvésben, a hegy válla fölött, a 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor jelenlegi áldozatunk.
Ez az olasz magyar tölgyfahordóban erjedt és érlelődött 9 hónapig. Illatában érdekes krémesség, vajasság, vagy inkább margarin. Finoman adagolt vanília, vagy inkább vanília puding, egy kis leveszöldség, banánhéj és őszibarack, egy halovány füstösségbe csomagolva. Szélesen, érdesen támadó íz a folytatásban, erőteljes savkészlettel és határozott ásványossággal, citrusosság és jól illeszkedő kesernye a végén. Hosszú, harapós utóíz, apró vadalmákkal. Igazán izgalmas és egyedi!

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Tornai Pincészet
Somogyi Lajos Pincészete
Inhauser István Pincészete
Laposa Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.