16
már
2008 Chardonnay
Vylyan Pincészet  |  Villány

A minap már megint biciklire kényszerültem csüccseni, hogy átkerekezvén egyik jóbarátomhoz borokat kóstoljunk és azokról beszélgessünk újfent. Ez azért is érdekes vállalkozás, mert a jóbarát az utóbbi időben, jó értelemben elvakult Szekszárd-rajongó lett. Így én őt mindig egy villányi borral próbálom visszaterelni az általam jónak gondolt arányokhoz. Pedagógiailag talán ez nem a legjobb módszer, hiszen ez olyan, mintha egy vegetáriánust próbálnánk megdumálni egy zöldségköretes mangalicára. Szóval vitázni mindig sikerül, de csak nem jutunk előre. Persze ez nem verseny, és én nem is vagyok villányista, de ő ezt mondja rólam, meg másról is ezt mondja, pláne ha jó villányi bort kóstolunk és utána beszélgetünk. Barátunk kínosan ügyel arra, hogy szeretett  Szekszárdján nehogy csorba essen. Korábban már általa kóstolt szekszárdi szépségeket hurcol elénk, és vigyorog, amikor nyakig pirosak vagyunk a vörösbortól, ám alig várja, hogy végre egy fogyatékkal élő villányi kerüljön elé, és akkor jaj neki, vagyis nekünk! Arra gondoltam, hogy most egy friss villányi chardonnay lesz aktuális aránybeállító eszközöm.
A rövid utaztatás után a táskából elővett bor mérgesen habzik, ez még nem baj. A pohárba öntve halovány és bágyadt. Jön a szimat: barátom szemüvegét visszatolja az orrnyergére, majd rövidet kotryol és olyan arcot vág, mint a sírni készülő gyermek. Én meg már tudom, hogy mellényúltam. Ez a chardonnay leginkább semmilyen. Kicsit émelyítő illatában egy kis virágosság, fémesség és ananász, de ez is csak éppen hogy. Ízben még kevesebbet ad, jön némi citrus, kicsit otromba sav, a korty végén pedig beterpeszt egy kis kesernye. Másnap visszakóstolva kevésbé kócos, de most is gyorsan múló élmény. Talán ráfér még egy kis idő a palackban.

A bor ára jelenleg 1.890 Ft. az alábbi helyszínen

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Villány
Bock Pincészet
Hárságyi Családi Pincészet
Wunderlich
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.