08
már
2007 Nagy
Laposa Pincészet  |  Somló

A tavalyi év egyik legütősebb élménye volt számomra a 2006-es Kéknyelű Laposáéktól, azóta sokkal nyitottabb pupillákkal téblábolok ebben az árnyékvilágban, hátha valahol felbukkan belőle egy palack megvásárolható állapotban. Néhány elejtett információmorzsa azt jelzi, hogy tényleg létezik, esetlegesen fáradjak el a badacsonyi pincéjükhöz, talán ott még akad. A májusi nyitásig úgyis kevesebbet kell aludni, mint karácsonyig, addig meg vidd el azt a zöld címkés Olaszt, jófajta az is.  - mondotta a lány a pult mögül a Balzac utcában. Hittem neki, mivel rossz tanácsot csak nem ad az, ki egyforma kromoszomapárral rendelkezik és szemmel látható lelkesedés táncol a szemében, ha borokról van szó. Laposáék borait meg amúgyis kedveltem mindig, eddig csak egyszer nyitottunk tőlük palackban konzervált káoszt és zűrzavart, dehát a nagy számok törvénye alapján ez még tán belefér. A pincészetnél éppen valamiféle stílusváltás van folyamatban Laposa Bence kezei alatt, az eddigieknél szélesebb gyakori borfogyasztó réteget szeretnének megcélozni boraikkal ( engem megtaláltak ), a hetes évjárat már e szellemben készült el. Zárkózott illattal nyit a pohárban, mégis olyan tiszta és üde, hogy egyből élénkebb mosolyok futnak át az arcokon, magamban egy gyors köszönetet suttogok el az éppen agytekervényeimen átsuhanó boltoslánynak. Később sem nyílik meg sokkal jobban, de percek múlva érezni a citrusos, virágos, minerális jegyeket. Az ászokhordós érlelés is megjelenik az illatban, de egyáltalán nem vágja agyon annak frissességét, inkább csak kíséri azt. A kortyot is inkább ez az elegáns tisztaság jellemzi. Semmi játékosság, semmi buhera, csak ez az egyszerű, ásványos harmónia, ami annyira jól áll ennek a bornak, mint Heidi Klumnak egy Victoria's Secret angyalszárny. Élettel telített savai nem lógnak ki semerre, nagyon erős alapot adnak a bor feltétlen élvezetéhez.  A hosszú utóízében jelentkező, a fajtára annyira jellemző enyhe kesernyéssége sem zavar, itt határozottan tetszik. Ezt az Olaszrizlinget nagy-nagy szeretettel meghívtam a saját képzeletbeli "bárhol, bármikor kategória" páholyába, melynek ezentúl ő is az örökös és kitörölhetetlen tagjává lett.

Belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Szent Márton Pince
Szent Márton Pince
Tornai Pincészet
Somogyi Lajos Pincészete
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.