15
feb
2006 Tokaji Hárslevelű
Szepsy István  |  Tokaj

Ha szeretsz például autót hajtani, akkor elgondolkodtál-e már azon, hogy milyen érzés lehet kettőhússzal végigszáguldani a germán autópályák egyikén egy Bentley Continental GT kormánykereke mögött, széles vigyorral az orcádon? És utána pihenésképpen egy Kobe-marhahúsos hamburgert enni, majd egy ibrik Kopi Luwak kávé koffeinjától magadhoz térni? Nekünk, gyakorló borivóknak is vannak hasonló vágyaink, többek közt egy Szepsy István bármelyik megkóstolása. Őt tartják jelenleg Tokaj-Hegyalja vezető borászának, érdekességképpen megemlíthető vele kapcsolatban, hogy az első tokaji aszút Szepsy Laczkó Máté készítette Lorántffy Zsuzsannának ( a névazonossággal ellentétben nem egyenes rokonok ők, de a köztük levő családi kapcsolat igazolható ). Manapság Szepsy-ék 63 hektáron gazdálkodnak, ebből a szőlőművelés alá vett terület 46 hektár, amely fajtaösszetétele nagy részben (58%) Furmint, Hárslevelű (37%), a maradék pedig Sárgamuskotály. Ez a Hárslevelű a Király-dűlő fiatal, 16 éves ültetvényéről származik, 4 fürt/tőke terheléssel nevelgették majd 2007 augusztusában palackozták, aztán néhány hónapnyi országon belüli vándorlás után került egy helyi borlelőhely polcaira, ahonnan többheti egymással szemezgetés után került át asztalunkra. A pohárban mélyebb aranysárga színű, lassú mozgásából már látszik, hogy nem egy könnyű, nyáresti fröccsborral futottunk össze. Iszonyú magas beltartalma már a pörgetéskor is szemet szúró, az illata első szippantásra olyan minerális, mintha Atlasz isten kis és mutatóujjával kifacsart volna egy cseppnyi esszenciát Tokaj-Hegyalja talajából. Aztán lassan nyílik és előkerülnek a tavaszi virágok, a herbatea, egy csipet bodza és érdekes módon a banán héja. A kortyban méginkább domináns ez az ásványosan-sós jelleg, amit egy nagyon erős, markáns savszerkezet támogat. A 14-es alkaholtartalom egy kissé megbillenti a korty harmóniáját, enyhén perzseli a szájpadlásunkat. Lecsengésében már inkább krémesen selymes, gyengén kesernyés mellékízzel. Nagyon érdekes és sajátosan egyedi karakterű bor ez, az előzetes elvárásommal ellentétben inkább komolykodó beszélgetések kísérőjeként, mintsem elsőrandi borként tudom elképzelni.

Néha belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Tokaj
Tokaj Kereskedőház Zrt.
Patricius Borház
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.