02
feb
2003 Opeonbor
Scheller Szőlőbirtok  |  Balatonfelvidék

Monostorapáti neve elsősorban azoknak lehet ismerős, akik ellátogattak egyszer vagy többször a Káli-medence legismertebb turista, bölcsész és kultúrtalálkozójára, az évente megrendezett Művészetek ( tavaly Bűvészetek ) Völgye fesztiválra. A programsorozatnak helyszínt és a hátizsákos-sarus völgylakóknak sátorhelyet adó falvak egyike Monostorapáti, itt található az 1722-ben alapított Scheller Szőlőbirtok, amely Tóth Sándor doktor családi öröksége. Ezen a területen magasodik a vulkáni talajú Áldozó és Táltos hegy, melyeknek dűlőin szigorú hozamkorlátozással termelt és későn szüretelt szőlőjéből készülnek el a birtok borai. Neve olyannyira ismeretlen még arrafelé is, hogy önjelölten "mindenkitismerekésmindenttudok" Zoltán ( aki többéve házigazdánk és sátrunk őrzője Dörögdön, emellett sajátbevallása szerint nincs olyan borász-pincegazda, akit ő azon a környéken ne ismerne ) egyszerűen kijelentette tavaly, hogy márpedig ilyen nevű birtok nem létezik 50 km-es körzetben és punktum, igyál már még egy pohárral, maradj már csöndben, na. Pedig dehogynem létezik, ő is és borai is jó egészségnek örvendenek, köztük ez a nemrég letöltött 2003-as házasítás is. A pohárban halványzöldes-sárgás színű, gyors mozgású a bor, melynek visszafogott, elegáns illatában mangó, tavaszi virágok, erős mineralitás van elsődlegesen jelen, és egy nagyon érdekes, halvány gyógyfüves jelleg. A többéves hordós érlelés is érezhető, de inkább csak kíséri az illatot, mintsem uralná. Korához képest meglepően virgonc és kellemes, az érett alapanyagok használata már itt érezhető, bíztató kezdet. A kortyban folytatódik az illatban beígért elegancia, könnyen iható és hasonlóan gyorsan megszerethető fehérbor ez. Közepesen hosszú ízében érezhető a Káli-medence vulkanikus talaja, gyengéd citrusosság, a korty végén kevés zöldalma és valahogy az egészen érezni lehet a borász szőlő iránti szeretét. Nekem sajnos egy kicsit savhiányosnak is tűnt, de ez utóbbi talán a bor korának tudható be. Az általam fellelt netes 1400-1600 forintos beszerzési ára miatt az egyik legnagyobb besztbáj, amit mostanában ittam.

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Balatonfelvidék
Szászi Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.