19
jan
1998 Kékoportó
Wunderlich  |  Villány

Íme, egy ötödik osztályos tanuló Lojzi bá '98-ban végzett osztályából. Ezt a kort egy oportó általában nem éri el, mert hát a fajta mellett elkötelezett opi-hívők nem kifejezetten bor-gerontofil arcok. Ez a szegény opi, jól bezárva egy magnum palack nyugalmába, egy családi ház háborítatlan pincéjében, egy nyugodtan morgolódó hűtőszekrény szomszédságában azt hitte, hogy békén lesz hagyva az idők végezetéig. Nem ez történt, hiszen a rút, gonosz Borkémek még az érett vörösöktől sem riadnak vissza. "Támadás!" - kiáltotta az egyik. "Kapd el a nyakát a kis bunkónak"! - kiáltotta a másik. A harmadik meg csak odament és kíméletlenül kicsavarta a dugóját és poharakba fröcskölte szét a testét. A negyedik meg nagyon gonoszan nézett és hozzátette: "Mi van, azt hitted, hogy te vagy az opivankenobi?"
Az áldozat nem volt hiábavaló, a zsákmányállat kivérzett ugyan, de megmutatta, hogy alapvetően semmi flúgja nincsen. Úgy emlékezzünk rá, hogy szép tiszta volt a színe, világosabb vörös egy halvány barnás árnyalattal. Erőteljesebb lötykölésre a palack alján kedvesen vigyorgott kis, elárvuló üledéke. Kissé fáradó illata még nagyon harmonikus volt, benne hecsedlivel, meggyel és vadcseresznyével. Kortyolva feltűntek még szép savai, aztán a szintén vadcseresznyés hatás és a rövid, de elegáns befejezés következett. Béke kortyaira!

Nem tudhatom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Villány
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.