18
jan
2006 Taposó
Kreinbacher Birtok  |  Somló

Sokadik találkozásunk ez a Taposó-kút küvével. A találkozás most is jóleső, de még mindig vannak itt olyan dolgok, amik lehetnének tán jobbak is. Persze nem verseny ez, de szerintem egy jó (és nem éppen a legolcsóbb) somlói bornak ennél többet kell tudnia. Félreértés ne essék, szívesen innám akár ezt is bármikor, de nekem még mindig túl bőkezűen adagolt benne a fa, ami egy kissé kitakarja a részleteket, aztán feltűnik az is, hogy a korty közepe olyan, mintha nem is lenne igazán, szóval ezen a ponton fogy el a szufla, addig viszont illatban mazsolázhatunk kis puncsot, vaníliát és tovább fagyizhatunk az őszibarackban és egy finom érett narancsban. Ízében is viszonylag erősen ül még a hordó és itt főként az érett citrusos vonal marad meg. A bor savkészlete viszont gyönyörködtető, erőteljes acidokkal támad, de ezek a savak egyáltalán nem lógnak ki, sőt szerintem ennek a bornak ez a legjobb része.
A hordós erjesztésen és érlelésen átesett küvé alapanyaga egyébként még mindig az olaszrizling és egy jó adag vegyes mix, ha minden igaz, furmint, hárslevelű, juhfark, ezerjó, sárfehér, rizlingszilváni részvételével.
Nem tudni, hogy az egyébként szép fássága nélkül mire menne amúgy, éppen ezért levegőztettem és egy nap múlva visszakóstoltam. A kényszerpihi használt, a fa egy kicsit elment aludni, a savak még határozottabban álltak,  jött egy kis ásványosság is, de korty közepe még mindig üres maradt. Meg fogjuk hát kóstolni később!

Belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Inhauser István Pincészete
Laposa Pincészet
Tornai Pincészet
Tornai Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.