09
dec
2007 Nagy
Somogyi Lajos Pincészete  |  Somló

Somogyi Lajos a somlói hegybíró. Vajon hogy mehet a sora egy hegybírónak, pláne Somlón? Úgy értem, hogy a nyugis napokon, amikor nem jogszabályok, törvények, hanem borok és emberek társaságában tölti el az időt. (Azért nyilván ebből van a több...) Mi lehet ott, amikor a gazdák végigkóstolják egymás borait? Jó hangulat nyilván, meg aztán beszélgetés az elképzelt somlói borról. Amit Somogyi Lajos úgy képzel el, hogy Somló elsősorban szóljon a termőhelyről, aztán másodsorban a szőlőfajtáról. Van ennek a hegybírónak 5 hektár szőlője, hogy megtalálja benne Somlót, furminttal, hárslevelűvel, juhfrakkal, traminivel és kövérszőlővel. Azért ez így számomra nagyon bíztatóan hangzik, mert mindegyik említett fajtát nagyon szeretem. És akkor itt van a bor, ez a 2007-es juhfark: szalmasárgánál sötétebb szín. Érett búzaérő körte, kis kamilla, vadvirág és méz  az illatban. Érett, sőt már összeérett szerkezet, terjedelmes test és markáns savak. Az ízben továbbra is ott a körte, némi citrussal, ízlésesen feldíszítve egy kis gyógynövényes jellegel. Az utóíze egyelőre nem túl intenzív, lassan formálódik. Kíváncsi vagyok, hogy úgy fél év múlva milyen irányba változik, ezért ha sikerül, veszek belőle még egy palackkal.

Belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Laposa Pincészet
Inhauser István Pincészete
Tornai Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.