19
nov
2006 Somlói Furmint
Tornai Pincészet  |  Somló

A Tornai Pincészet középmezőnyének furmintját bármikor szívesen kortyolnám. Szalmasárga színű, illatában keveredik egy kis lime, tóparti kavics, ananász és visszafogottan elegáns férfiparfüm illata. Ízében folytatódik a minerális, citrusos vonulat. Az íz végére odaül egy kis fanyarság, a savai pedig kemények bár, de egyáltalán nem zavaróak. Az utóíze meglepően hosszú és az embernek egy olyan íz marad vissza utána a szájszervében, mint egy jókora adag vegyes gyümölcssaláta bepusszantását követően. Salátákhoz és déli gyümölcsök mellé is el tudnám képzelni, de örömmel iható kasszafúrás előtt, vagy vonatrablás után is.

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Somogyi Lajos Pincészete
Tornai Pincészet
Kreinbacher Birtok
Kreinbacher Birtok
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.