29
okt
2006 Somlói Olaszrizling
Tornai Pincészet  |  Somló

Somlón két igazán nagy pincészet található, az egyik a jókora szárnyait bontogató Kreinbacher, a másik pedig ez, a Tornai. A pincészet története egészen 1946-ig vezethető vissza, ekkor kezdett kialakulni az egyébként 52 hektáros birtok. Azóta persze sok minden megváltozott, 2003 óta új borász van, jelentősen megnőtt a tárolókapacitás, és  végre a hordók is elfoglalták a nekik - itt Somlón gyakorlatilag kötelezően -  megjáró helyet. Mára a kínálat elég szélessé lett, vannak egyszerűbb reduktív borok, vannak kicsit jobbak és van selection kategória is, és aztán vannak kései szüretelésű változatok, meg  jégbor.
Ez a kóstolt olaszrizling a középmezőnyben helyezkedik el, az Intersparban vásároltam nyolcszáz Forintért kb. Érdemes levegőztetni, hogy kinyíljon kicsit. Színre sötétebb szalmasárga. Kedves illattal köszönt, nekem zöldalma, őszibarack és egy kicsit a dinnyés orbit rágó ugrik be. Kóstolva inkább citrusos felhangok, főként lime jön elő. A savai nagyon el lettek kapva, egyáltalán nem durvák, stabil tartást adnak a bornak. A korty végében feltűnik egy kis kesernye, az utóíze hosszú és intenzív, itt megint a zöldlalma bukkan fel. Nagyon megéri az árát! Nekem nem jutna eszembe fröccsöt kreálni belőle, ellenben lelkizésekhez, búfelejtéshez ideális kísérő.

Óccsó
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Somló
Tornai Pincészet
Tornai Pincészet
Szent Márton Pince
Molnár Pince Levino Bt.
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.