23
okt
2006 Sauvignon Blanc
Árvay és Társa Pincészet  |  Tokaj

Jé, többezer forintnyi tájbor egy nem műanyag, nem kétlityós, nem PET palackban. Ha két-három polcnyival lejjebb már tizedpénzért is lehet olyat kapni, amire ugyanezt a előítéletektől sem mentes jelzőt nyomtatják, akkor miért is ezt választanám, amikor ennyiből akár egy kisebb lélegzetű kollégiumi szobaparty borszükségletét el lehetne intézni? Mert Tokajból érkezett és ott, azon a nagyon szigorú környéken a nagyon szigorú ítészek úgy döntöttek, hogy ez a fajta ezen a borvidéken "fajta non grata", nem engedélyezett, ezért nem szabad sem Árvay János pincészetének, sem pedig senki más emberfia borászatának minőségi borként palackozni, kizárólag zempléni tájborként és punktum.  Árvayék vettek 2004-ben egy egyhaktárnyi területet, amire Sauvignon Blanc telepítettek és ha már mindenek adottak voltak, akkor már elkezdtek kísérletezni, majd bort is csinálni, ahogy jó pincemesteremberekhez illik. Mert hát szőlőből ne is süssünk tortát, ha már lehet belőle bort is készíteni, ugyebár. És ez a harmadik évjárat érkezett most el hozzánk az asztalunkra, majd poharainkba. Ahonnan először is egy nagyon fülledt, erősen ázott agyagos illat bújik elő. Hát, akkor azt gondultuk magára hagyjuk egy picit, hadd levegőzzön, majdcsak jobb lesz. Nem lett jobb egy félóra múlva sem, nem éppen ideális első randis borkísérő. Másodikra sem az, csakis akkor, ha az első nagyon jól sikerült. Ha van időnk és közben akad más elfoglaltságunk, hagyjuk magára 2-3 órát, megéri. Mert ennyi idő múlva előkerül a teljes fajtajelleges illatvilág, igaz visszafogottan: friss csalán, széna, enyhe citrusosság, viszont a 15-ös alkohol enyhén zavaró az orrnak. Kóstolva viszont mindez eltűnik. Határozott és karakteres savakkal indít, amit jó vastag extrakt kísér, köszönhetően a teljesen beéretten szüretelt szőlőnek. A kortyot egy nagyon érdekes, erős ásványosság uralja, néhol sós, néhol meg enyhén édeskés. Hosszú utóízében kevés sárgadinnye, kiwi, hársafaméz. Kár, hogy mindezek csak felbontás után egy nap múlva bújnak elő, aznapi kóstolásnál nyomát sem éreztük, csak a mindent uraló alkoholt. 

A bor ára jelenleg 2.490 Ft. az alábbi helyszínen.

Belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Tokaj
Patricius Borház
Royal Tokaji
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.