19
okt
2004 Bikavér Selection
Bodri Pincészet  |  Szekszárd

A hátcímkéje szerint ebből a borból csak 2000 palack létezik széles e nagy hazánkban, így sokkal nagyobb valószínűséggel találunk egy ilyen üveget a polcon, mint egy éppen az országban tartózkodó Ferrari vagy Rolls-Royce típusú gépjárműt vagy akár egy Stradivarit nyúzó utcai hegedűst. Nálunk pontosan az 1241. járt, gyorsan osztottam-szoroztam és arra jutottam, hogy körülbelül 8000 fő ( +/- néhány ) kóstolhatta meg ezt a bikavért. Nem tudom meg sajnos soha, hogy nekik tetszett-e vagy sem, mi izgatottak voltunk nagyon, hogy milyen lesz. Egyrészt, mert nagyon sok forint, másrészt meg mostanában kezdem egyre jobban kicccsi szívembe zárni Szekszárdot. Jelen bikavérünk alkotófajtái: Kékfrankos - CS - Merlot - Kadarka, egyenként egy évig hordóban érlelődtek, majd együttesen is pihentek pont feleannyi időt. Mélysötét bor kerül a pohárba, majd abból visszafogott cseresznye, túlérett ringlószilva az orrba. Nem üt agyon az intenzitása, nagyon diszkrét, kellemes illat ez, tökéletesen illene egy nagyobb volumenű diplomata buliba kísérőként. Ízben már nem kíván a háttérben munkálkodni. Markáns savak és határozott, húzós tanninok jelzik, hogy egy igazi Faluhelyi-dűlőből kikerült nehézfiút kóstolgatunk, kőkeményen izmos testtel. A korty elején még néhol lehet érezni egy kevéske szilvát, érett szamócát de a hosszú utóízében inkább a bors és a nyersessége dominál, a fanyarsága hosszú perceken keresztül velünk is marad. Fél üvegjének árába pont belefér egy Tóth István bikavér, azt jobban megszerettem.   

Néha belefér
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Szekszárd
Takler Pincészet
Vesztergombi Pince
Márkvárt Pincészet
Eszterbauer Borászat
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.