25
aug
2007 Framboise Villányi Rosé Cuvée
Csányi Pincészet  |  Villány

A Chateau Teleki széria gyümölcse a Framboise, a szó jelentése málna. A Cabernet Sauvignon és a Merlot nászából tehát így lehet  málna. Az elnevezés találó, bár a málna zamata sok rosét jellemez. Érdemes lenne megszámolni, hogy a magyar borok piacán hány latin, vagy éppen francia elnevezés van. Bár a gyengém mind a mai napig az, amikor fáradstágot nem ismerve "Da Bibereznek" még mindig. Pedig az "Adj innom" című szlogen szerintem egyáltalán nem elegáns és úgy gondolom, hogy valami kőkorszaki traktroros böffentette oda ökörsütés közben az asszonyának, aki unalmában felfirkantotta ezt egy boroskancsóra, majd becsűrte egy kelta sírba. Ám az idő sok mindent megszépít, mert ha kétezer év múlva mondjuk valaki talál egy Fonográf lemezt a Lökd ide a sört című felirattal, megállapítható lesz, hogy a magyarok már kétezer éve is sok sört ittak. 
De beszéljünk inkább kóstolt borunkról: sötétebb tónusú rosé, itt is inkább málna akar lenni. Tartalmas, tiszta, egészen mély illat málnával és szamócával. Ízében is intenzíven él a málna és a szamóca, de kiegészül még egy kis vérnaranccsal talán. A savai szépen harmonizálnak a bor szárazságával, az utóíze viszont egy kicsit korábban illan el a vártnál.

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Villány
Vylyan Pincészet
Kiss Gábor Pincészete
Günzer Tamás Pincészete
Wunderlich
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.