20
aug
2004 Cabernet Sauvignon
Márkvárt Pincészet  |  Szekszárd

A szerkszárdi Márkvárt család pincészetéről eddig nem túl sokat hallottunk ( ez a mennyiség gyakorlatilag semmi ), pedig a Nagy Google Testvér által leindexelt weboldalak egy nagyon jól működő, több nemzetközi eredménnyel is büszkélkedő borászatról tanúskodnak. Jelenleg körülbelül 10 hektáron gazdálkodnak kizárólag a saját termelésű szőlőt dolgozzák fel, majd a végeredményt pedig palackban vagy folyóborként passzolják át a borisszáknak.  Ezt a Cabernet Sauvignon-t is szüleim zsákmányolták helyben egy kisebb volumenű tételsor elfogyasztása után, elmondásuk szerint minden jó és szép volt, határozattan az erősen ajánlott kategóriába sorolták a pincét. Ezúton is köszönet érte szeressük nagyon, amikor külsőleg támogatnak minket azért, hogy belsőleg jól érezzük magunkat. A bor bontásakor még kicsinyt elviccelődtünk a konzervatívnak enyhe túlzás nélkül nevezhető címkén, engem például az Éva Vermuth-ra emlékeztetett stílusában de egyikünk sem tudta nem elvonatkoztatni a dizájnt a kőkemény 80-as évek általános trendjétől. És innentől elkezdődött az, amit egyikünk sem várt. Sok olyan borral találkoztunk melyekre el lehetett mondani, hogy ez egyáltalán nem fajtajelleges inkább más fajtára hajaz de hát azt írták a palackra, hogy ez xy fajta akkor az biztosan xy és még véletlenül sem yx. De ez a bor, ez teljesen más. Sajnos a mai napon nem értem el a pincészetet telefonon, hogy valami infót szerzhessek erről a palackról de mindnégyen megszavaztuk, hogy ezt biza rosszul címkézték. Ez egy Kadarka nincs mese, porszem került a gépezetbe, félrenyúltak a címkéző asszonykezek vagy éppen áramszünet tombolt Szekszárdon palackozás közben nem tudni. A pohárban halvány rubinvörös színt mutat sötétbarnás árnyalattal. Az illat viszont tipikus kadarka: intenzív hecsedli, diólikőrös kísérettel, jó fűszeresen, paprikával. Ekkor már pislogtunk rendesen a palack felé, hogy jól láttuk-e a címkét. A korty érettséget mutat, nem húznak a tanninok kellemesek a savai is. Kellően hosszú is, sokáig marad a szájban egy elég erős, édes paprikás ízérzet, enyhe aszalt szilvás kíséret, utóízében kevés és egyáltalán nem zavaró savanykássággal. Volt tehát meglepetés, ezen az estén vagy egy nagyon érdekes, identitászavaros Sauvignon került terítékre vagy pedig egyszerűen a palackban nem az volt, amit rámatricáztak. Akárhogy is esett a bor határozottan jó választás.

Nem ccsó, de nem drága
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Szekszárd
Mészáros Pál
Szent Gaál Kastély
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.