14
júl
2007 Lesencetomaji Chasselas
Pupos Pince  |  Balatonfelvidék

Pupos Úr pincéjét teljesen véletlenszerűleg fedeztük fel Szigligeten bóklászván. Bort szerettünk volna valahol vételezni, ezért bekopogtunk egy általunk zártnak vélt ajtón, amin a pince cégére lógott. Jól tettük, mivel a borász éppen ott tartózkodott és jó vendéglátóhoz illően egyáltalán nem zárkózott el semminenű kóstoltatástól. Magához ölelt pár üveggel útravalónak és invitált minket tovább, hogy azokat a hűs pincéjében dugózzuk ki. A környéken elég ismert lehet erről a szokásáról, mivel szűk félórányi otttartózkodásunk alatt megtriplázódott a kóstolók száma. Pupos Kálmán elmondása szerint az egyetlen az országban, akinek Saszlából készült bora önálló tételként is palackba kerül. Mint ismeretes, a Saszla itthon is rendkívül elterjedet szőlőfajta, de elsősorban csemegeszőlőként kerül a fogyasztók asztalára. Svájcban ezzel szemben a Saszla talán a legjelentősebb borszőlő-fajta, itthon viszont ritkán kerül forgalomba fajborként, hiszen többnyire még a fajtát termesztők sem tarják eléggé fajtajellegesnek, így szegény Saszla a magyar viszonyok között - ha borrá válik mégis - beolvad valamilyen nagyobb boradagba és név nélkül gurul le a borisszák torkán. Kóstolt borunkról: kicsit erősen árad belőle a kén... Illatában enyhén réti virágok, kis zöldalma törnek a felszínre. Jámbor savak jönnek, ízben egyszerű, semleges, de kellemes kortyolni, a magas kénszinttől eltekintve tiszta és jól iható. Fröccsborként pedig kifejezetten előnyös is lehet.

Óccsó
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Balatonfelvidék
Szászi Pincészet
Scheller Szőlőbirtok
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.