14
máj
2006 Tokaji Furmint ( késői szüret )
Angyal Pincészet  |  Tokaj

Nagyon keveset lehet hallani az Angyal Pincészetről, pedig érdemes lesz rájuk odafigyelni a jövőben. Jelenleg a saját tulajdonú 25 hektáron termelt szőlővel terhelik meg a rátkai feldolgozópincéjüket, furmint és hárslevelű fajtákkal. Ez a 2006-os késői szüretelésű furmint félliteres palackban érkezett hozzánk kicsit vadregényes módon, de mint ismeretes: ha az út hosszú is, a célban az már nem számít. Élményorientált kis társaságunk nagyon gyorsan és egyhangúlag döntött úgy, hogy ezt a palackot azonnali dugóhúzó általi nyitással ünnepli meg a finisben. A közepesen aranysárga bor kitöltés után szépen tapad a pohár falán. Illatban mérsékelten intenzív, elsősorban méz, érett körte kis diólikőrös kísérettel, enyhe alkoholos - ammóniás alhanggal. Az utóbbiak egy-két perc után nagyon messzire elmenekülnek és hátrahagyják nekünk a vadvirágokat, egy jó nagy adagnyi mazsolát, mintha egy ezzel telt dunsztosüvegbe dugnám az orrom. Ízében sem hazudtolja meg magát: nagy falat aszalt szőlővel indít, vitalitás és üdeség árad belőle. Az erős kezdés szép hosszú ívet ad a bornak, közepe sem vékonyodik, utóízébe visszatér a körte sárgabarackkal karöltve, nagyon hosszan velünk is maradnak. Savai szép harmóniában vannak a szerkezetettel nem tolakodnak előre, csak éreztetik velünk jelenlétüket. Nagyon komplex ízében és illatában is ez a furmint, mégis könnyedén fogyasztható, élmény volt mindannyiunk számára.

Ajándék
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
még több Tokaj
Árvay és Társa Pincészet
Dobogó Pincészet
 
innen - onnan
 
Szeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Szélesíti képzési palettáját a Debreceni Egyetem.
Jó minőségű a termés, de az egyszerűbb borok nagy része Olaszországból jön majd - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a 180 percben.
Csaknem kétszáz pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szerdától vasárnapig, a rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll.